16 Mei 2019

Excursie Wuppertal

De jaarlijkse architectuur- en stedenbouwexcursie van Architectuurcentrum Eindhoven gaat dit jaar naar Wuppertal.
Als lid van de Bouwsociëteit Zuidoost-Brabant bent u hiervoor ook uitgenodigd.

Op donderdag 16 mei bezoeken we de stad die de afgelopen jaren hard gewerkt heeft aan de vernieuwing van het stationsgebied Döppersberg. 140.000 reizigers maken nu dagelijks gebruik van dit belangrijke ov-knooppunt, dat in november 2018 werd geopend. Wuppertal beschikt nu over een moderne en functioneel uitgeruste transporthub met hoge verblijfskwaliteit en fraaie, uitnodigende toegang naar de stad.

Wuppertal is de grootste stad in de heuvelachtige regio Bergisches Land en valt op door de bebouwing tegen de heuvelflanken en de rijkdom aan bomen en groen. De stad geniet wereldwijde bekendheid vanwege de zogenaamde Schwebebahn. Deze een hangende monorail, die grotendeels boven de rivier de Wupper ‘zweeft’, werd ontworpen door ingenieur Eugen Langen en is als sinds 1 maart 1901 in gebruik.

Wuppertal telt 345.425 inwoners en het stadsgebied heeft een oppervlakte van 168,41 km². De stad is in 1929 ontstaan uit samenvoeging van Barmen, Elberfeld, Vohwinkel, Cronenberg, Ronsdorf en enkele dorpen, waaronder Beyenburg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stads- en industriebebouwing voor 40% vernietigd, desondanks heeft Wuppertal nog meer dan 4500 historische gebouwen die als nationaal monument zijn geregistreerd. De meeste hiervan stammen uit de periode van het classicisme, art nouveau en het modernisme.

Wupperthal is een industriestad met van oudsher textiel-, ijzerwarenindustrie, technologie en chemie. De textiel is in de jaren zeventig verdwenen door verplaatsing van de productie naar landen met lagere lonen. Twee grote Duitse ziektekostenverzekeraars zetelen er. In Wuppertal bevindt zich de Bergische Universität Wuppertal opgericht in 1972 met circa 20.000 studenten. Meer informatie over programma en kosten volgt binnenkort.

Meer informatie vindt u op www.architectuurcentrumeindhoven.nl.